Tuesday, March 11, 2008

Andreas Gryphius Ceska pobělohorská literatura

Andreas Gryphius (* 2. 10. 1616 Glogów – dnes Polsko, † 16. 7. 1664 tamtéž)
vlastním jménem Greif
německý básník a dramatik
studoval na univerzitě v Leidenu, kde působil posléze jako profesor
putoval po Itálii a Francii
1650 syndikem protestantských stavů v rodném slezském Glógowě
básník hluboké zbožnosti
hlavními tématy jsou pomíjivost a marnost všeho pozemského, jako ve sbírce Nedělní a sváteční sonety (1639), vizionářsky vystupňované ve sbírce Hřbitovní myšlenky (1657).
Psal historické tragédie ve stylu mučednického dramatu, mj. Leo Armenius (1650), Kateřina Gruzínská (1651) aj.
fraškovité komedie: Pan Peter Squentz (1658), Milovaná trnová růže (1660, napsáno ve slezském nářečí) a Horribilicribrifax (1663)
Překlady básní jsou zastoupeny v českých výborech Růže ran a Kéž hoří popel můj.


CESKÁ POBĚLOHORSKÁ LITERATURA
V literárním vývoji jsou předělem 60.léta 17.století. V první fázi doznává starší literární tradice v dílech emigrantů (vrcholem je tvorba Komenského). Ve druhé fázi se trhá souvislost s předbělohorskou kulturou. Těžiště literárního života představuje slovesnost lidová a pololidová, na niž nedosáhli držitelé moci žádoucího vlivu.
Rozpory uvnitř české společnosti nabyly podoby boje o moc ve státě a vyústily v roce 1618 v odboj české nekatolické šlechty proti vládnoucí habsburské dynastii. Stavovské povstání však bylo bitvou na Bílé hoře (1620) poraženo a tato porážka měla katastrofální následky pro celý další vývoj českého národa. 1621 byli na Staroměstském náměstí popraveni vůdci stavovského povstání.
Obnoveným zřízením zemským (1627) byli ze země vyhnáni nekatolíci, mezi nimiž byla drtivá většina tehdejších vzdělanců a literátů. Habsburkové neobyčejně posílili svou moc: bylo jim přiznáno dědičné právo na trůn, bylo dovoleno pouze katolické náboženství, došlo ke zrovnoprávnění češtiny s němčinou, česká literatura, pokud se vůbec rozvíjí, žije na cizí půdě v emigraci.
V roce 1648 byl uzavřen tzv. Vestfálský mír.
Třicetiletá válka měla za následek nejen podrobení českého národa, ale též hladomory (V Čechách a na Moravě klesl počet obyvatel o celý milion).

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home